ANACLETO, AGENTE SECRETO

Anacleto, agente secreto és una sèrie mítica del còmic espanyol que torna a cobrar una nova vida. Aquesta divertida paròdia de l'espionatge creada pel inigualable Manuel Vázquez neix d'una estranya barreja entre James Bond i el Superagente 86. Agent secret d'una organització misteriosa, Anacleto és audaç i llest, però també ingenu i maldestre. Les seves missions poden anar des localitzar els plànols d'una bomba nuclear, fins a portar al seu cap un encàrrec de la seva esposa. Precisament, és la relació entre aquest cap sense nom, un personatge impulsiu i tirà, amb Anacleto el leitmotiv de moltes de les seves historietes.

Anacleto, agente secreto és també el títol de la nova pel·lícula de Javier Ruiz Caldera. Protagonitzada per Imanol Arias, Quim Gutiérrez i Carlos Areces, i produïda per Zeta Cinema.

L'exposició Anacleto, agente secreto ofereix als visitants del Saló una selecció dels originals del gran Vázquez, i algunes interioritats de la producció del llargmetratge, que serà estrenat a Espanya al setembre d'aquest any.

A més, el diumenge 19 d'abril, a partir de les 12.30 hores i a la Sala d'Actes 2 (planta superior), farem una presentació de la pel·lícula produïda per Zeta Cinema. Comptarem amb la presència de: Javier Ruiz Caldera (director), Francisco Ramos (productor), Yago García (periodista), Imanol Arias i Carlos Areces (actors). Es projectaran imatges inèdites de la pel·lícula.

AUTORES DE CÒMIC FEMENÍ AL FRANQUISME. 1940/1970

El 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona dedicarà una àmplia exposició a repassar els còmics romàntics i de fades publicats al nostre país entre els anys 40 i 70. Després de la Segona Guerra Mundial, hi va haver un gran auge d'aquest gènere als Estats Units i Gran Bretanya, una esplendor que també va arribar al nostre país. Destacaven revistes com Mis chicas (1941), Florita (1949) o cuadernos como Azucena (1950-1971), Rosas Blancas (1958-1965), Serenata (1959-1965) o Mary Noticias (1962-1971).

 

La mostra oferirà un repàs a alguns dels seus més destacats títols, tant en format de revista com en col·leccions de còmics apaïsats, però centrant-nos en el treball que van realitzar en aquesta ocasió les autores del gènere. Es tracta d'un merescut homenatge a aquestes creadores que, en molts casos, van treballar en una situació històrica complexa, tant a nivell social com professional.

En aquesta exposició, sorgida com una proposta de l’Asociación de Autoras de Cómic (AAC), trobarem treballs de creadores com Pili Blasco, María Pascual, Rosa Galcerán, Carme Barberá, Trini Tinturé, Juanita Bañolas o Angelina Ballará, entre d'altres.

CIFRÉ & CIFRÉ

El 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona retrà un merescut homenatge a dues generacions d'autors, de diferent traç però d'una genialitat irrepetible. A l'exposició Cifré & Cifré recuperarem algunes de les obres més significatives de Guillem Guillermo Cifré, pare i fill, que van revolucionar el còmic espanyol, cadascun amb un estil personal, en dues èpoques diferents.

El 16 maig 2014 moria Guillem Cifré (1952-2014), autor multifacètic d'una gran personalitat artística. Les seves historietes, il·lustracions i instal·lacions artístiques evidencien la qualitat i capacitat imaginativa d'un creador de primera magnitud. Era col·laborador habitual en premsa, revistes i fins i tot televisió. Guanyador del Premi Nacional de Còmic concedit per la Generalitat de Catalunya el 2009, a més del premi Junceda d'humor gràfic el 2004 i el 2006. El 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona vol retre-li un homenatge amb una mostra que revisarà algunes de les seves aportacions a les diverses iniciatives artístiques per a les quals va col·laborar. Exposarem originals de les seves col·laboracions en revistes de còmic com Cairo o El Víbora, així com els seus treballs per a diaris com El Periódico de Catalunya o l'Avui, i il·lustracions i obres que evidencien la seva personalitat gràfica.

La mateixa mostra aportarà també una selecció d'originals del pare de Guillem CifréGuillermo Cifré (1922-1962), un dels principals creadors de l'anomenada Escola d'humor Bruguera. Malgrat la seva prematura desaparició quan només tenia 40 anys, va deixar personatges inoblidables i imprescindibles. Serà una gran oportunitat per gaudir de pàgines de personatges tan carismàtics com El reportero TribuleteDon Furcio Buscabollos, Amapolo Nevera o Don Césped. Alhora, una selecció de les seves portades per a revistes com El DDT o Tío Vivo evidenciarà l'espectacular tractament del color d'aquest referent de la historieta d'humor espanyola. 

THE SPIRIT: 75 ANYS A CENTRAL CITY

The Spirit és una de les grans sèries de gènere negre que ha donat el còmic. Va ser creada per Will Eisner (1917-2005), un dels grans mestres de la novel·la gràfica nord-americana. The Spirit celebra el seu 75 aniversari amb una gran exposició d'originals on es podrà veure pàgines de Will Eisner, així com d'altres autors que també han dibuixat el personatge, com els espanyols Jordi Bernet i Daniel Torres. La mostra es titula The Spirit: 75 anys a Central City i comptarà amb unes 40 pàgines originals.

Nascuda a les pàgines d'un suplement de premsa el 2 de juny de 1940, la sèrie narra les aventures de Denny Colt, un detectiu privat que col·labora amb la policia. Se’l dóna per mort després d'enfrontar-se amb el doctor Cobra, el primer dolent de la sèrie, però la seva mort és aparent i literalment surt de la tomba per convertir-se en The Spirit, un justicier emmascarat que viu de cobrar recompenses. A partir d’aquest moment, només revela la seva veritable identitat al comissari Dolan, amb qui continua col·laborant. Una intel·ligent barreja d’humor i gènere policíac, unida a una innovadora narrativa gràfica, ha fet de The Spirit un referent dels còmics.

The Spirit va ser publicada originalment entre 1940 i 1952, encara que tornaria en diversos moments amb noves historietes, realitzades pel mateix Eisner i altres autors. Des de finals de la dècada dels anys 80 del segle passat, han aparegut noves aventures de l'heroi de Central City realitzades per, entre d’altres, Alan Moore, Dave Gibbons, David Lloyd, Neil Gaiman, Kurt Busiek, Mike Allred, Eddie Campbell o els esmentats Daniel Torres o Jordi Bernet

Will Eisner sempre va tenir una gran relació amb el Saló del Còmic de Barcelona. Ja va estar com a convidat al primer Saló del Còmic que es va celebrar el 1981 i des de llavors, sempre que la seva agenda li ho permetia, tornava regularment al certamen. Aquesta exposició The Spirit: 75 anys a Central City, centrada en l'aniversari del popular heroi emmascarat, també té per objectiu reivindicar la figura d'Eisner, un dels mestres del còmic.

CÒMICS FANTÀSTICS

El gènere fantàstic és probablement un més prolífics del còmic. Des dels seus inicis, la historieta ha reflectit en les seves vinyetes històries desbordants d'utopies, quimeres, mons ancestrals i altres elements molt lligats a la fantasia en tota la seva extensió. Aquest any, l'exposició temàtica té com a eix central els còmics de ciència ficció i de fantasia heroica.

 

Aquesta gran exposició acollirà uns 300 originals de creadors de tot el món, realitzats per les més destacades firmes d'autors europeus i americans. La mostra estarà dividida en apartats temàtics, que revelaran com han reflectit les vinyetes la conquesta de l'espai, la presència d'alienígenes, els viatges en el temps, les distòpies i ucronies, els resultats de l'apocalipsi atòmic, els éssers sintètics, els herois de mons mítics o la presència de bruixots i dracs, a més de revisar la base científica dels poders dels superherois.

L'exposició permetrà gaudir, entre molts altres, d’originals de còmics de sèries com Flash Gordon, Aliens, Predator, Star Wars, Star Trek, DreadStar, Dani Futuro, El Eternauta, Juez Dread, Camelot 3000, Atari Force, Robo-Hunter, Slaine, Conan, Elric, Turok o Juego de Tronos.

Aquesta mostra compta amb l'assessorament científic d'Álvaro Pons, prestigiós teòric i crític de còmics i doctor en Física, a més de professor d'aquesta matèria a la Universitat de València.

A més, es destinarà un espai per a associacions i entitats relacionades amb aquest gènere. El programa d'activitats n’inclou diverses relacionades amb la divulgació científica que comptaran amb l'assessorament de Jordi Ojeda, professor de la Universitat de Barcelona, reconegut divulgador de la ciència, utilitzant els còmics com a instrument pedagògic. Està previst comptar amb la participació de diverses universitats, institucions i empreses relacionades amb l'astronomia, l'astrofísica i l'aeronàutica.

CAPITÀ AMÈRICA: EL SENTINELLA DE LA LLIBERTAT

Fruit de la imaginació i el talent de Joe Simon i Jack Kirby, el Capitán América va ser publicat per primera vegada el desembre de 1940 a les pàgines del primer número de Captain America. Convertit en un supersoldat gràcies a un sèrum experimental del govern nord-americà i abillat amb un simbòlic vestit i un poderós escut, les seves primeres aventures tenien un marcat caire patriòtic. En els seus inicis va participar activament en la II Guerra Mundial al costat dels Aliats, enfrontant-se al mateix Adolf Hitler.

El 1964 el personatge va ser rescatat per Stan Lee i Jack Kirby a la col·lecció Los Vengadores, associant-lo així des de llavors a l'Univers Marvel. Amb el temps, el Capità Amèrica s'ha convertit en un personatge mític, elaborat i complex, que ha passat per diverses etapes i fins i tot ha assumit un paper crític amb la política del seu país.

En aquesta exposició comptarem amb 60 originals de creadors nord-americans i espanyols, així com amb una excepcional mostra de merchandising.

JOKER: 75 ANYS DEL PRÍNCEP PALLASSO DEL CRIM

Nascut en el nº 1 del comic-book Batman el 1940, Joker, el bromista però sinistre personatge enemic acèrrim de Batman, compleix 75 anys de vida el 2015. Creat per Bob Kane, Bill Finger i Jerry Robinson, va ser concebut originàriament com a un psicòpata assassí, però en els anys cinquanta, a causa de la censura establerta als EUA pel Comics Code, va ser reconvertit en un simple bufó inofensiu.

Amb el rellançament de les noves aventures de Batman els anys setanta, Joker va recobrar la seva original personalitat de temible burleta assassí de la ciutat de Gotham. Va ser llavors quan va recuperar la personalitat que el va convertir en un dels vilans més destacats del còmic.

L'exposició d'aquest icònic personatge de DC Comics, una autèntica fita de la historieta i el cinema, comptarà amb uns 60 originals realitzats tant per dibuixants nord-americans com espanyols. Així mateix, l'exposició inclourà una selecció de peces de merchandising relacionades amb Joker.

JAUME PERICH: HUMOR SENSE CONCESSIONS

El dibuixant i escriptor Jaume Perich és un dels grans referents de l'humor gràfic contemporani. En els anys 60 va ser redactor de l'Editorial Bruguera, a més de ser traductor del francès de còmics com Tinent Blueberry o Astèrix, el gal. Va publicar els seus acudits gràfics en diaris com La Soli, El Correo Catalán, La Vanguardia i El Periódico de Catalunya.

Va ser autor d'una vintena de llibres, entre els quals destaca Autopista (1971), un recull d'aforismes, frases curtes i jocs de paraules de caràcter polític apareguts en premsa, i la sèrie Noticias del 5º Canal. Va ser membre fundador de la revista Hermano Lobo (1972). Posteriorment va crear i va codirigir juntament amb Manuel Vázquez Montalbán la revista política Por Favor. També va publicar els seus treballs en Muchas Gracias i a la revista satírica El Jueves.

En la seva memòria es va crear el Premi Internacional d'Humor Gat Perich el 1996, que l'Associació Perich Sense Concessions i FICOMIC recuperen al 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona.

EXPOSICIONS PREMIS DEL SALÓ 2014
MIGUEL GALLARDO

Guanyador del Gran Premi de l'any passat, l'obra de Miguel Gallardo (Lleida, 1955) serà la protagonista d'una de les exposicions d'aquest any. Gallardo va iniciar la seva carrera a mitjans dels anys setanta en publicacions underground com Star o Disco Exprés, revista en la qual apareixerien els primers lliuraments del popular personatge Makoki, al costat de Felipe Borrayo i Juanito Mediavilla. Va ser un dels principals col·laboradors d'El Víbora, on publicaria, al costat de Mediavilla o en solitari, historietes del Niñato, Buitre Buitaker o Perro Nick.

Uns altres dels seus personatges són Perico Carambola o Roberto España y Manolín (tots dos amb guions d'Ignacio Vidal-Folch), paròdia aquest últim de Roberto Alcázar y Pedrín. En els anys vuitanta va començar a experimentar amb el color en el seu treball, terreny en el qual s'ha convertit en un autèntic referent. Gallardo ha realitzat multitud de cartells, il·lustracions i portades de llibres, havent publicat en revistes com Ritz London Magazine o The New Yorker.

És autor de novel·les gràfiques com Un largo silencio (1997) o Maria i jo (2007, Premi Nacional del Còmic de Catalunya), on relata la seva relació amb la seva filla autista. Miguel Gallardo realitza una excel·lent labor pedagògica sobre l'autisme per a diverses entitats. Recentment, ha col·laborat en el llibre de cooperació i solidaritat Viñetas de Vida (2014), una iniciativa d'Oxfam Intermón.

LOS SURCOS DEL AZAR

Guardonat amb el premi a la Millor Obra en l'edició del Saló del Còmic de 2014, Los surcos del azar (Astiberri) és un dels llibres més guardonats de Paco Roca. L'autor valencià reconstrueix l'experiència dels membres de La Nueve, una companyia integrada en la segona divisió blindada del general Philippe Lecrec, i que va ser la primera a entrar al París alliberat el 1944. La Nueve estava formada bàsicament per republicans espanyols exiliats a causa de la Guerra Civil.

Paco Roca relata amb una gran habilitat narrativa i un dibuix molt expressiu les vivències d'aquests soldats espanyols, que tot i formar part de la desfilada de la victòria pels Camps Elisis de París, mai no van aconseguir veure complert el que era el seu màxim objectiu: veure Espanya alliberada del franquisme.

Aquesta exposició mostrarà el procés creatiu de Los surcos del azar, amb referències a la documentació utilitzada per Paco Roca per a la seva realització. Serà una gran oportunitat per gaudir de les interioritats d'un complex treball que ha exigit d'una forta base documental.

A més del premi a la millor obra espanyola del Saló, Los surcos del azar ha aconseguit guardons com el Premi zona Còmic (millor còmic nacional) o dos Premis de la Crítica (millor obra nacional i millor guionista).

CLARA SORIANO

Amb l'obra Colmado Sánchez (¡Caramba!), Clara Soriano va ser la guanyadora del Premi a l'Autor Revelació Divina Pastora del 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Clara Soriano és il·lustradora, dissenyadora gràfica i historietista. Ha col·laborat en publicacions digitals com El Estafador o Caniculadas, i en revistes en format de paper com El Jueves.

Colmado Sánchez és una obra costumista que retrata un matí qualsevol en un comerç de barri. Un tros d'univers en què conviuen chonis, avis, hipsters, famílies i personatges solitaris, amb els quals l'autora fa un retrat quotidià d'una botiga tradicional, allunyada de les franquícies impersonals.

L'exposició reflectirà el procés de realització d'aquesta historieta de 24 pàgines, amb esbossos i dissenys diversos, així amb la reproducció d'algunes de les seves pàgines.

ARRÒS NEGRE

El Premi del Saló al Millor Fanzine espanyol va ser per al valencià Arròs Negre, una publicació de la qual fins al moment s'han publicat cinc números. La filosofia d’Arròs Negre és, com ells mateix afirmen, la de ser una "publicació semestral, intransigent i macarra de bona família. Disbarat antropològic, surreal i catòdic" i, això sí, "de classe decididament obrera i orgullosa".

Fanzine autogestionat a tots els nivells i comandat per Elías Taño, presenta una factura tècnica exquisida, i a les seves pàgines hi col·laboren escriptors, il·lustradors i historietistes de primera línia com Javier Olivares, José Luis Sampedro, Inma Lorente, Cristina Durán, Miguel Ángel Giner, Juan Berrio, Paco Roca, Álvaro Pons o Isidre Ferrer, entre molts altres.

Aquesta mostra servirà per apropar als visitants el contingut i la filosofia d'un fanzine reflexiu i intel·ligent.

ALTRES EXPOSICIONS

El 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona també acollirà en aquesta ocasió als guanyadors i finalistes de diversos concursos de còmic que se celebren a l'Estat espanyol com la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic de l'Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, el concurs de còmic de Injuve i del Concurs de Còmic de Cornellà.

Contacte
C/. Palau, 4 - 08002 Barcelona (Spain)
info@ficomic.com


© 2006 - 2017 FICOMIC
Altres salons


Xarxes socials
FICOMIC_manga FICOMIC_salon
Aquesta web utilitza galetes (cookies) pròpies i de tercers per oferir una millor navegació. Al navegar-hi l'usuari accepta l'ús que fem de les galetes (cookies). L'usuari pot evitar la generació de galetes (cookies) i eliminar-les mitjançant les opcions del seu navegador. Bloquejar les galetes (cookies) pot implicar que alguns dels serveis i opcions d'aquesta web no funcionin correctament.

Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s'emmagatzemen al dispositiu de l'usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s'instal·lin galetes (cookies) al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes (cookies)

Aquesta web utilitza galetes (cookies) temporals de sessió i galetes (cookies) permanents. Les galetes (cookies) de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes (cookies) permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes (cookies) tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes (cookies) de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l'idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes (Cookies) d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l'anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s'utilitza en el mesurament de l'activitat dels llocs web i per a l'elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes (cookies) de tercers

També es poden instal·lar galetes (cookies) de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. Com per exemple, serveis d'estadístiques com Google Analytics.

Gestionar les galetes (cookies) al meu navegador

L'usuari pot acceptar, bloquejar o eliminar les 'cookies' instal·lades al seu equip mitjançant la configuració de les opcions del navegador del seu dispositiu.

Si es bloqueja l'ús de galetes (cookies) al navegador és possible que alguns serveis o funcionalitats de la pàgina web no estiguin disponibles.